Ha pedig víz, akkor az gyakran tengerpartot jelent. A természetes víz közelsége fürdésre, felfedezésre csábít. A hihetetlen vízi környezetben sokak lelik örömüket, de többen nem elégednek meg annyival, hogy csak a víz felszínén éppen alámerülve csodálják meg a víz alatti világot. A búvárkodás tehát egy vonzó, de nem veszélytelen sport.

A madarakat is csodálva figyeljük, hogy milyen könnyeden szállnak az égbolton, és ugyanilyen csodálattal nézünk a vízben élő élőlényekre. A levegőt más sokkal inkább meghódítottuk, mint az óceánok mélységét, de valamilyen szintig, eszközök használatával biztonsággal le tudunk merülni.

A tengeri élőlények, halak pedig színükben, formájukban is különböznek az édes vízben élőktől. A hihetetlen mélységű és nagyságú víz, sokakat csábít. Ahhoz, hogy biztonsággal a mélységbe mehessünk, speciális felszerelésre van szükségünk. Tagadhatatlan, hogy a víz nem az ember igazi közege, és a búvárkodás nem is a legáltalánosabb sport, de igazi élményt jelenthet.

A nyaraláskor, akár sportboltban bevásárolható békatalp, szemüveg és pipa azt a búvárkodást engedi meg, amely a vízfelszíntől alig távolodik el. Az ennél komolyabb és mélyebb merüléshez levegőre van szükségünk. Minél mélyebbre merülünk, annál inkább hat ránk a víz nyomása, és a belégezett gázokkal kell kompenzálni. A mélységgel együtt nőnie kell a gáz nyomásának is. A búvárkodás veszélyét az jelenti, ha a tenger mélyére lesüllyedt búvár túl gyorsan igyekszik a felszín felé, ugyanis akkor a nyomás csökkenésével a nitrogén nem tud eltávozni az ember testéből. Az ekkor jelentkező állapot a dekompressziós betegség.

Ugyancsak a búvárokra leselkedő veszély lehet a nitrogén narkotikus hatása. 30 méter mélységtől még mélyebbre haladva egyre inkább eufórikus állapotot idézhet elő. Ha ennél nagyobb mélységben szeretne valaki merülni, akkor a nitrogént más gázzal is lehet helyettesíteni.

A búvárokat még a kiszáradás veszélye is fenyegeti. A vizes közeg ellenére többféle módon veszíthet egy búvár folyadékot. A belélegzett száraz levegő folyadékot von el a szervezettől. A nyomás megnövekedése során a vizeletképzés is megnövekszik, így veszélyt jelenthet ez is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!