A hosszú táv a legtöbb esetben 3,8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és egy maratoni futásból áll, azaz a végén 42.195 kilométert kell a versenyzőknek teljesíteni. A hosszú távú triatlont ironman-nek is szokás nevezni, az ettől hosszabb viadalokat pedig ultratriatlonnak.

A triatlonhoz természetesen speciális felkészültség szükségeltetik. Az úszást a legtöbb esetben nyílt vízben rendezik, sokszor tengerben, ami nem könnyíti meg az indulók dolgát. Nincs megkötve, milyen úszásnemben kell teljesíteni a távot, a legtöbben a gyorsúszást választják. A sebesség mellett azért, hogy a folytatásra kíméljék a lábukat. A két versenyszám között a triatlonosok depóznak (átöltöznek, felkészülnek, eljutnak az egyik szám céljától a másik rajtjáig, stb.), amelynek ideje szintén számít.

A úszást a kerékpározás követi, az eredeti triatlonban aszfaltos úton kell tekerni. Természetesen ennél a számnál is takarékoskodni kell az erővel.

A futás különösen nagy próba úgy, hogy már két versenyszám bent van az ember testében. Azt is meg kell tanulni, hogy váltsunk a biciklizésről a futásra a legjobban, leghatékonyabban.

A triatlon népszerűsége az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt, 2000 óta olimpiai versenyszám a sportág.

(Forrás:xsports.hu, hajraegeszseg.hu/Fotó:ogena.net)