Kevesen gondolunk a sajtra úgy, mint sporteszköz. Sőt, az étellel való játék az étel meggyalázásának tekinthető. Márpedig a sajttal versenyezni is lehet, és ezt teszik is Angliában már a XV. század óta, bár írásos megemlítése ennek a versenynek csak az 1800-as évek közepéről maradt ránk. Igaz, hogy az írásos emlékek visszautalnak egy évszázaddal korábbi hasonló tevékenységre is.

Anglia meredek lankáin indítják útnak a sajttömböket. A legörgetett sajt után iramodnak a gazdáik, és a cél az, hogy még akkor megfogják sajtjaikat, mielőtt az legurul a meredek aljára.

A négy futam során 15-en indulnak versenybe, hogy sajtjaikat leengedjék a lejtőn, annak alján pedig elkapják. Az első három helyezett pénzjutalomban is részesül, de olyan minimális összeg a nyeremény, hogy valószínűleg nem ez motiválja a versenyzőket.

Arról nem is beszélve, hogy olyan meredek hegyoldalon rendezik meg a sajtgurító versenyt, hogy a sajt elengedése után induló versenyzők sajtként gurulnak le a lejtőn. Ez pedig koránt sem veszélytelen, és csak nagyon kevesen ússzák meg sérülés nélkül.

Így kell elképzelni a sajtgurító versenyt. Lenne hozzá kedvetek?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=tgi7lHhveVM