Nemcsak nyáron érhet az ember teste vízhez, hiszen sok uszodában megmártózhatunk, hosszokat úszhatunk le, de ebben nincs annyi adrenalinlehetőség, mint néhány extrémebb sportban. A most következő sportok közös vonása, hogy vizes sportok, azonban van köztük szelídebb és meredekebb is.

Kezdjük rögtön a legnyugisabbal, a kajakkal. A csónak hajtásához emberi erő szükséges, azaz lapáttal hajtjuk magunkat előre a vízen. Nem muszáj egyedül kajakozni, hiszen akár több személyes csónakba is beleülhetünk. Adrenalin túltengést nem kapunk, hacsak nem félünk iszonyatosan a víztől. A kajak ugyanis nyugodt sport, közben lehet élvezni a táj szépségét. Nem is extrém, és nem is elérhetetlen sportról van szó, amit nyáron ki lehet próbálni.

A vízisíeléshez már több minden kell, és már inkább az extrém felé hajlik, hiszen a vízisíző talpán léc található, és általában motorcsónak húzza. Habár nehéz és főleg veszélyes sportnak tűnik a gyorsaság miatt, de ha ügyes valaki, akkor akár fél óra alatt bele lehet jönni.

A vízisíhez hasonlatos sport a wakeboard, amely hazánkban is egyre több helyen kipróbálható. A wakeboard azonban meghatározott kötélpályán történik, és egy arra kialakított deszkán állva halad az arra merészkedő. Ez a sport azonban nehezebb, mint amilyennek tűnik. Talán azoknak könnyebb, akik más snowboardoztak valaha, és megállták a deszkán a helyüket.

A szörfölni, vagyis a hullámokon lovagolni nemcsak a tengeren van lehetőség, hanem nagy tavaink egyikén, vagy akár egy strand erre megfelelő medencéjében is elsajátítható. A szörfdeszkára felállva kihasználjuk a hullám tolóerejét.

Szörfözni máshogy is lehet. Ha a deszkához egy kis vitorlát is kifeszítenek, akkor már windsurf a sport neve. Ekkor már nemcsak a hullámok erejét, de a szélét is élvezhetjük. Hasonlóan kell ezt a sportot is űzni, mint a szörföt. A Balaton és más nagy tavaink erre kiválóan alkalmasak lehetnek.

Más, extrémebb vízi sportot is kipróbálhattok, amelyeket nem is említettünk. Szemezgessetek közülük, hátha kedvet kaptok egyikhez, másikhoz.

 

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsport.co.hu | Képek: extrememaldives.com, ttwclearwater.com | Videó: youtube.com