Dave Mirra az X Games történetének egyik legeredményesebb versenyzője, 1995 és 2008 között összesen tizennégy aranyérmet nyert az extrémsportosok olimpiáján. Mindezt ráadásul úgy, hogy 1993-ban kis híján életét vesztette, mert egy részeg sofőr elgázolta. A karrierje azonban nem tőrt derékba, sőt a sikersorozat folytatódott. Mirra később raliversenyzőként is kipróbálta magát a Subaru csapatában, de indult ironman és triatlon versenyeken is.

A nyughatatlan természetű, ám kétség kívül zseniális tudással megáldott sportoló idén februárban lett öngyilkos, egy májusban nyilvánosságra került orvosi beszámolóból pedig az derült ki, hogy Mirra agykárosodásban szenvedett. Az orvosok szerint a legenda olyan betegségben szenvedett, mint a profi jégkorongozók vagy az NFL játékosok, a sok agyrázkódás vagy az agyat ért traumák - pl a BMX-es karrierje során az esésekből fakadóan, vagy éppen az autóbalesete során történt sérülései miatt - vezettek idáig.

Mirra a sport mellett tévés személyíség is volt, megjelentek videójátékok is a nevével fémjelezve. Kislánya és felesége gyászolta, emlékét az extrémsportos riderek soha sem feledik.

(Forrás:xsports.hu/Fotó:twitter)