A wingsuit, vagyis szárnyöltöny angol kifejezésből magyarosítottuk siklóruhás repüléssé ezt a sportot. A speciális viselet arra teszi képessé a bátor sportolót, hogy magaslatokról ugorjon alá, és mint a repülő mókus, az ember is képes a levegőben siklásra.

Egy francia ejtőernyős, Leo Valentin már az 1950-es években nem volt elégedett egy ernyővel leereszkedni a magasból, és már akkor olyan ruhát tervezett, amely a madarak tollazatát utánozta. A kezeket és lábakat összekötő és arra szárnyhoz és a madarak farktollához hasonlatos ruhát készített. Haláláig (1956) ezzel kísérletezett. Egy másik francia fejlesztette tovább Valentin ötletét. Patrick de Gayardon kifejlesztette a siklóruha prototípusát, amely a szárnyasruha ősének vehető. Az előző francia ugróhoz hasonlatosan Gayardon is egyik ugrásának áldozata lett. Az biztos, hogy aközben haltak meg mindketten, ami az életüket jelentette, és ez az ugrás volt.

Az elődök technikájára, anyagválasztásának továbbfinomításán többen dolgoztak, mire végleg forgalomba kerültek az első siklóruhák. Finomításokra, alakításokra természetesen ezután is szükség volt, valamint több ruhatípus is kialakult, amelynek igazodnia kellett a bátor ugrók tudásához is. Az első ruhákat a Birdman cég dobta piacra, de ma már egyre többen készítenek speciális siklóruhákat.

Magyarországon 2002-ben tűnt fel ez a sportág két vállalkozó kedvű ugrónak köszönhetően, azóta egyre bővül a számuk.

Írni bármiről lehet, de átélni egészen más. Habár a valóság élményét nem adhatjuk meg, csak akkor, ha ténylegesen siklunk szárnyasruhában, de talán ez a videó egy kicsi betekintést ad, hogy milyen lehet a levegőben suhanni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | képek: pixabay.com, https://flic.kr/p/brnrVi | videó: https://www.youtube.com/watch?v=MIl1Vp68W2I