A 44 éves norvég sílövő, Ole Einar Björndalen számos rekordot döntött meg. Nyolcszoros olimpiai bajnok, hússzoros világbajnok, hatszor nyert összetettben világkupa győzelmet. Emellett pedig egyéniben százhoz közelít azoknak a versenyeknek a száma, amelyekben az élen végzett. A nyolc olimpiai érem mellett négy ezüst- és egy bronzérem nyertese is.

A csúcson hagyja abba a norvég sportoló, de szervezetének jelzéseinek engedve döntött úgy, hogy visszavonul a versenyzéstől. A szíve elkezdett rendetlenkedni. Habár úgy tűnik, hogy nincs életveszélyben, intő jelként értelmezte a szívritmuszavart.

Björndalen legelőször 1994-ben szerepelt olimpián, de érmeit 1998 óta gyűjtötte igazán. A phjongcshangi téli olimpián már nem is indult, mert nem úgy szerepelt a világversenyeken, ahogy szerette volna. A világ legeredményesebb biatlonosánál akkor jelentkeztek az egészségügyi problémák, amelyek miatt nem tudta legjobb formáját hozni. A Dél-Koreában megrendezett téli játékok előtt az egyik legeredményesebb sportolónak számított Björndalen.

A norvég sportoló Ausztriában él fehérorosz feleségével. Darja Domracseva ugyancsak a legeredményesebb sílövő a nők között. Négy olimpiai aranyérmével érdemelte ezt ki.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | Képek: biatlonline.cz, langrenn.com