Minden mozgásformában benne rejlik a baleset, sérülés esélye, de gondoljunk csak abba bele, hogy nem muszáj sportolnunk, és ki sem kell mozdulnunk otthonról ahhoz, hogy megsérüljünk.

A sportsérülések elkerüléséhez nagyon sok mindent tehetünk. Az ilyen sérülések java az emberi tényezőhöz köthető. Azaz, ha odafigyelünk a felszerelésre, a megfelelő bemelegítésre, akkor a sérülések elkerülhetők. Az is előfordulhat, hogy a sportolni vágyó nem méri fel reálisan edzettségét, felkészültségét és többet vállal, mint amennyit szervezete elbír. Ebből adódhatnak balesetek.

Ha még nem vagyunk jártasak abban, hogy mit és hogyan kellene tennünk, melyik mozgás és milyen mértékű végzése lenne a megfelelő, akkor személyi edzőtől kérhetünk segítséget.

A jelenlétünk a legszükségesebb a mozgáshoz, azonban a megfelelő felszerelés megkönnyítheti és kényelmesebbé teheti az edzéseket.

Az egészséges életmódba a sport, a mozgás is szervesen beletartozik, de a kezdeti lelkesedés ellenére is szükséges a testnek pihennie, amelyet heti legalább két pihenőnappal kell megköszönni.

A sportba nem kell belehalni, ezért a csapatjátékok és az egyéni edzésekbe is érdemes szüneteket iktatni.

A rendszeres sportolás azt feltételezi, hogy igényesek vagyunk magunkra, amely nemcsak a test alakításában, hanem az egészség megőrzésére is irányul. A sportolást természetesen megfelelő étrenddel érdemes kiegészíteni, és mivel a sport fokozott megterhelést jelent, így a folyadékveszteség pótlására is gondolnunk kell.

A nyújtás és a bemelegítés minden edzés előtt és után szükséges, erről megfeledkezni nem szabad, mert okozhat a későbbiekben sérüléseket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | képek: pixabay.com