A téli sportok idejét éljük. Akik a téli sportok szerelmesei, talán minden évben felkeresik azokat a sípályákat, ahonnan lehetséges a léceken, deszkákon való lesiklás. A nem versenysportként síelők és a laikusok figyelmét is leköthetik a televíziós sportműsorok közvetítései, és a téli időszakban nagy szerepet kaphat a síelés. A táj önmagában is lebilincselő látványt nyújthat, de amit a síugrók művelnek a pályán, az pedig elképesztő.

A síugrást a téli sportok Forma-1-ként tartják számon, hiszen száguldásról, veszélyről van szó. A síelés ugyan sokak által kedvelt mozgásforma, de a meredek sáncon leszáguldó, hatalmas tempót diktáló síugrás csak keveseket csábít a pályára. Jobb azt a televízióban megszemlélni.

A síugrás, mint sport már a XVIII. században létezett. A norvég éghajlat és táj kimondottan alkalmas terep volt arra, hogy ez a sport megszülessen, és már akkor is versenyeztek azon, hogy ki ugrik a legtávolabb. Más területen a síugrás jóval később jelent meg, így az ebben a sportban való versengés is. Az első síugró versenyt 1953-ban rendezték meg.

A hazánkban alig élő sport más országokban akkora figyelmet kap, mint akár a futball. Ha csak időszakosan is, de a síugrás sokakat a tévé elé ragaszthat. Az ugrás csak néhány másodpercig tart, de annak veszélyessége, gyorsasága elkápráztathat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | képek: pixabay.com