A téli sportok egyike a biatlon is. A szóösszetétel utal arra, hogy két sportág ötvözetéről van szó, azaz inkább párosításáról. A sífutás mellett a lövészetben is jeleskedni szüksége sílövészet során.

Biatlon, azaz sílövészet. Nem egy általános sportág, mégis a televíziós közvetítéssel sokan megismerték azt. Már a középkorban jelentősége volt a havas tájon való gyors és hangtalan közlekedésmódnak, a síelésnek és a háton cipelt puskával meglepetést okozhattak a katonák ellenségeiknek. Így történt ez a Skandináv háborúban is az 1700-as években, mert igencsak jól jött a sílécekkel, síbotokkal és fegyverrel felszerelt katonák segítsége. A nem csak síelni, hanem lőni is jól tudó katonák eleinte egymással versenyeztek, majd Norvégiában már síklub is alakult az 1800-as évek végén.

Nem véletlen, hogy a mai napig a biatlonosok között katonák is megtalálhatók.

Az 1924-ben megrendezett első téli olimpián bemutatkozhattak azok a katonák, akik síjárőrversenyen indultak el. Ez volt lényegében a biatlon elődje. 1953-ban már létezett a sílövő szakág, és a következő évben már olimpiai versenyszámként szerepelt a biatlon. Nagyöbű sportpuska helyett már kisöbű puskára cserélődött.

Később pedig már a nők is megmutathatták sílövészeten belüli tudásukat. Egyértelmű, hogy mindegyik sportban jeleskedni szükséges, hiszen mindkét sportban való eredmény hasonlóan számít bele az elért eredménybe.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | képek: pixabay.com