Ha azt hiszed, hogy kerékpározni csak annyit jelent, hogy tekered a pedált, akkor már nagyjából sejtheted, hogy tévedsz, hiszen ugratnak, hegyen gurulnak le szinte fék nélkül, forgatják a kerekeket, bravúrokat mutatnak be és még folytathatnánk.

Már felvázoltuk, hogy milyen bringás szakágak léteznek (olvasd el ITT). Most pedig kitérünk a downhillre. Az MTB DH versenyszáguldást jelent az idővel, mindezt persze egy speciális mountain bike-kal megtéve. A gyorsaságon múlik minden, hiszen az nyer, aki a leggyorsabban leér a lejtő aljára. A pálya feltétlen adottsága közé kell tartoznia a lejtésnek, valamint egy kilométernél rövidebb nem lehet és a speciálisan erre épített bringával való lejutás nem lehet egy percnél kevesebb. Nemcsak le kell tekerni, hanem szempont a hogyan is. Vagyis egyéni technikai ügyesség is befolyásolja a versenyzőket, mert meg kell küzdeni a terepen számos természeti akadállyal. A DH-s versenyzők akár 80 km/h-s sebességgel is tekerhetnek.

Ebbe a szakágba tartozik az úgynevezett four-cross, vagy 4X is. Azt jelenti, hogy ugyanazon a pályán egyszerre versenyeznek négyen egymás mellett és ellen. A két leggyorsabb jut tovább, a többiek kiesnek. A 4X versenyen olyan hosszúságú a pálya, hogy azt 30-45 másodperc alatt teljesíteni tudják, és általában olyan a terep lejtése, hogy nem kényszeríti tekerésre a versenyzőket. Ezt mesterséges ugratókkal, valamint a pálya természetes adottságait kihasználva érhetik el.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsport.co.hu | Képek: pinkbike.com, uci.ch| Videó: youtube.com