A látvány elég idegen, de a téli olimpia programjában szereplő sport. A téli sportok egyike, amely egyben csapatjáték is. A curling az a sport, amelyet szokták a jég sakkjaként is emlegetni, mert nem elég a gránitköveket elcsúsztatni a jégen, ahhoz taktika is szükséges.

A curling egy 45 méter hosszú jégpályán zajlik. A 4-4 fős csaptoknak az a dolga, hogy a 8-8 gránitkövet a pálya egyik végéből a másik végébe, vagyis a házhoz juttassák el azokat. A csapatkapitány az. A csapatkapitány a házban áll, aki utasítja a játékosokat, hogy a kő hová érkezzen. A kő csúszásának hosszát és sebességét két másik játékos úgy szabályozza, hogy a kő előtti jég felületét erősen sepri. Egy-egy játékszakaszban minden játékos két követ enged útjára. Az a cél, hogy a 16 követ a ház középpontjához kell közelíteni. Az a csapat nyeri a játékrészt, amelyiknek a legtöbb köve van a ház középpontjához. Egy játékrész tehát annyi pontot jelent, ahány kő van a középpontban. Egy verseny átlagosan 8-10 endből, vagyis játékrészből áll.

Előfordulhat, hogy döntetlen a verseny, ilyenkor azonban extra endet rendelhetnek el, ez lényegében hosszabbítás.

A curling állóképességet, ügyességet, taktikát, egyensúlyérzéket követelő sport, de szükség van arra is, hogy csapatban, a társakkal együtt tudjanak dolgozni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | képek: pixabay.com | | videó: https://www.youtube.com/watch?v=6axpWJ_j850