A Bungee Jumping egy ősi törzsi tradícióból, a 'Gkol'-ból ered Vanuatu szigetéről. A legenda szerint a Bunlap faluban élő Tamalie nevű bennszülött egyszer összeveszett a feleségével, aki elmenekült előle, felmászott egy 'Banyan' fára, ahol a bokájára tekeredett egy lián. A férj utánamászott, az ijedt asszony leugrott előle, az ember meg utána vetette magát -persze lián nélkül. A monda akár igaz is lehet, ám ettől függetlenül a helyi férfiak aratáskor korosztályuktól függően különböző magasságból, de mind leugranak egy épített toronyból.

Az első Bungee Jumpingot a modern időkből 1979-ben jegyezték fel: az Oxford egyetem ’Veszélyes sportok klubja’ tagjai leugrottak egy bristoli hídról. A móka nem végződött jól, ugyanis letartóztatták őket. Viszont a tettük óriási publicitást kapott, így a Bungee Jumping elindult hódító útjára.

Az első hivatalos ugróhely 1988-ban nyílt meg Új-Zélandon. Ez egy bizonyos A.J. Hackett és Chris Allum nevű úriemberekhez köthető, előbbi később még az Eiffel toronyról is levetette magát.

Manapság már rengeteg helyszín van, ahonnan legálisan lehet ugrani, természetesen ezek biztonságosak is.

Ami a felszerelést illeti: a legelterjedtebb a testtrapéz és a lábtrapéz. Előbbinél az ugró hátának vagy hasának középpontjához van bekötve a kötél, utóbbinál pedig a bokára.

(Forrás:xsports.hu;http:/extremesportok.hu/Fotó:twitter)