A korábbi Európa-kupa versenyek és junior világbajnokság után a világkupa óriási ugrást jelent Boti számára. Tavaly még nem is volt tervben, hogy már idén világkupázik, de annyira jól teljesített, hogy Bekényi Ádám szövetségi kapitánnyal közösen úgy látták, nincs mire várni. Minél előbb sikerül a legmagasabb szinten versenytapasztalatot szereznie, annál gyorsabban tud fejlődni. Éppen ezért egyelőre semmilyen elvárás nincs a kecskeméti snowboardossal szemben.

A hétvégén az ausztriai Kreischbergen rendezik a soron következő világkupa-versenyt. Ez a síterep adott otthont a két évvel ezelőtti világbajnokságnak. A pálya profi, a körülmények kiválóak. A verseny selejtezőit pénteken, a döntőt pedig szombaton tartják.

Boti egy visszafogott és egy bátrabb koreográfiával készült a selejtezőre. Az edzések után örömmel számolt be a haladásról:

„Az edzés ma nagyon jól ment, többször is sikerült letennem a versenykörömet! A pálya nagyon jó, nagyon élvezem! A mezőny elég durva, nagyon ügyesek :)”

Boti mezőnyre vonatkozó jellemzése valóban helytálló. Hatvanan indulnak összesen, köztük számos, nemzetközi szinten is elismert snowboardos, világkupa-veteránok, világbajnoki és X Games-érmesek. Érezhető, hogy megkezdődött az olimpiai kvalifikációs időszak, melyre a szükséges pontszámot csak a FIS Világkupa versenyein lehet megszerezni.

Fricz Botond 2015 szeptembere óta a schladmingi Ski-Handelsschule snowboard tagozatára jár, ahol korábban sikeres elődei, Gyarmati Panka és Szigeti Viktor is tanultak. Ez lehetőséget kínál számára, hogy kellő időt tudjon fordítani a snowboardozásra. Idei céljai között a tapasztalatszerzés mellett a márciusi junior világbajnokság szerepel, ahol szeretne döntőbe jutni.

 

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya kb. 1000 m hosszú, és általában 3 korlát komplexumból és 3 óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Igazán találó magyar elnevezése nincs. 2014 óta olimpiai sportág.

(Forrás:xsports.com, msbsz.hu / Fotó: msbsz.hu)