A kezdetekben csak az utca volt az, ahol a gördeszkázás alapjait, majd fortélyait tökéletesíteni lehetett. A szörfdeszka már jóval korábban létezett, ebből indultak ki azok, akik a gördeszkát megalkották. Ahol nincs víz és hullám, ott valami más hajtóerő kell, mondjuk a kerék. Ekkor szereltek fel amerikai fiatalok apró kerekeket a szörfdeszka aljára és már hajtották is magukat. A szörfdeszka helyett persze már megalkották azt a deszkát, amely az utcákon való gördüléshez a legalkalmasabb. Az 1900-as évek felé Amerikában már mindenhol voltak gördeszkázásra alkalmas pályák, és ma már hazánkban is számos ilyen terep van. A mesterséges pályák kedvelt eleme a félcső. Habár jól kiépített gördeszkapályákon gyakorolni sem utolsó, a deszkások kedvelik az utcai stílust, amikor korlátokat, lépcsősorokat kell átugrani, figurázni. Már a gyakorlás igen látványos, így a járókelők is a deszkások köré gyűlnek.

Az igazi deszkázás nemcsak egy kreatív sport, hanem életérzés, életmód.

Még, aki sosem állt gördeszkán, az is tudja, hogy milyen sportról van szó. A sport, vagyis inkább életmód legnagyobb neve Tony Hawk, aki a gördeszkázásból, mint utcai suhancoskodásból igazi kultúrát teremtett. Az, aki élete első deszkáját 9 évesen megkapva, néhány év múlva már versenyeken gurult, és még nem volt 18 éves, amikor a világ legjobb deszkása címet. A ma már ötven éves deszkásnak saját gördeszka vállalata van, a Hawk.

Az idén töltötte be 50. életévét Tony Hawk, akinek mozdulatai, trükkjei láttán azt hihetnénk, hogy egy fiatal srácról van szó. A deszkázás legjobbja úgy ünnepelte születésnapját, ahogy hozzá méltó és tőle leginkább várnánk: deszkán állva és olyan trükköket bemutatva, amin a 20 évesek is csak ámulnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | képek: huckmagazine.com, skateistan.org | videó: youtube.com