Egyáltalán, ki mondta, hogy a gördeszkázáshoz kötelező a cipő? A gördeszkázás hajnalán sokszor mezítláb hajtották magukat a fiatalok. Ma már ez elképzelhetetlen, és bár a gördeszka nagyságán, minőségén van a fő hangsúly, a második legfontosabb deszkás kellék mégiscsak a cipő, hiszen a deszkán túl azt veszi igénybe leginkább a sportoló.

A gördeszkázáshoz igazított cipőválasztás hasonló módon történik, mint amikor utcai vagy alkalmi cipőt akarunk vásárolni. Azaz azt kell figyelembe venni, hogy mire akarjuk használni a lábbelit.

A cipő talpának mindenképp nagy szerepe van abban, hogy a gördeszka felületén stabilan tudjon állni a sportoló, ezért a széles talp biztosan előnyt jelent. A talp készítésének módja is befolyásolhatja, hogy mennyire stabilan tud a deszkás megmaradni sporteszközén. A cipőtalpak többrétegű változata merevebbek, mert vastagabbak is, így a deszkát és a mozgást azokban nem lehet annyira finoman érezni, azonban földre és/vagy deszkára érkezéskor mégis védettebb a láb, ráadásul strapabíróbbak is. A vulkanizált talp esetében a fordítottja mondható el. Az ilyen cipők talpai vékonyabbak, ezáltal rugalmasabb is. Ez azt is jelenti a deszkás számára, hogy minden apró útegyenetlenséget megérezhet, és mivel vékonyabb a talprész, így könnyebben is kopik el.

A cipő talpán kívül az is nagyon fontos, hogy mennyire szabad a boka, a láb, vagy épp mennyire tartja jól a cipő. Az orrész van leginkább kitéve a fizikai sérüléseknek, és ha a deszkás cipő orrésze gumiból készült, amelynek megerősítése is megfelelő, akkor tartós befektetést tudhat magáénak a deszkás.

Jó, ha a deszkás cipőkön van olyan rejtett cipőfűző lyuk, amely segítségével a perklit a cipőben el lehet rejteni. Ezzel nemcsak esztétikailag lehet vagányabbá tenni egy deszkás cipőt, hanem biztonságosabb is, valamint a cipőfűző élettartamát is meg lehet hosszabbítani.

Ezek figyelembe vétele mellett már csak a megfelelő stílust, azon belül a márkát és a színt kell megtalálni.

Hogyan tudod meghosszabbítani deszkás cipőd élettartamát?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsport.co.hu | képek: pixasbay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=O-CedQI7nWA