A platform pedált (vagyis a pedálok sima változata) nagy felületű, ezért az extrém és városi bringások ezt preferálják, hiszen ha le kell tenni a lábat, akkor így egyszerűen, nagyon gyorsan megoldható. Bárhol és bármikor könnyen mozdítani lehet a lábakat a pedálról, ám hátránya az, hogy a pedál és a láb nincs olyan szoros tartásban, mint a klipszes vagyis espédé pedál esetében. A klipsz által a láb szoros kapcsolatban van a pedállal és már nemcsak tekerni, de húzni is lehet azt.

A Magped előállt egy se nem platform, se nem klipszes megoldással, ami mégis platform és mégis espédé. Hogy is van ez? Mindegyik és egyik sem?

A Magped egy osztrák találmány, amely külcsínben inkább hasonlít egy platform pedálhoz, csakhogy tartozik hozzá egy neodímium mágnes, amely alá rugalmas polimer került, hogy tartson, csillapítson és engedjen a csavarodásnak is. Ha a Magped pedál felkerül a bringára, már csak a cipőbe kell a megfelelő helyet megtalálni a fémlemeznek. Lényegében ez jelenti a klipszet úgy, hogy nincs is klipsz. Ettől válik platrommá és espédévé egyszerre a Magped. A mágnesnek és a cipőbe beépített fémlemeznek köszönhetően olyan pedálozást biztosít, amely során a tekerés nem olyan kötött, mint a klipszes pedál esetében, de mégis tart. Ha hirtelen le kell lépni a pedálról, azt könnyedén meg lehet tenni. Ha nem a fémlemezzel felszerelt cipőt használjuk, hanem másik cipőben tekerünk, akkor pontosan úgy funkcionál, mint egy normál platform pedál, hiszen kinézetre is ahhoz hasonló. Egy újabb bizonyíték, hogy a Magped egyszerre platform és klipszes, és mégsem az.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | képek: r2-bike.com, magped.com | videó: youtube.com