Mindegy, hogy versenyszerűen BMX-ezik valaki, vagy csak szórakozásból teker, a közös mindkettőjükben, hogy kedvelik ezt a sportot. A parkokat, egyéb köztereket is gyakorlópályának látják a fiatalok, de ma már több, hivatalos pályán gyakorolhatnak. Aki aktív BMX-es az jól tudja, hogy milyen kemény sport is ez. Az extrém sportok egyike sem volt a hivatalos olimpiai sportágak között, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is igyekszik a lépést tartani a fiatalokkal, így az olimpiai programokban már megjelent néhány extrém sport. Az akciósportokként emlegetett snowboard már 1998 óta a palettán van, 2008-ban már a BMX krossz is beiktatásra került, ezt követte a sí- és snowboardkrossz 2010-ben, majd 2014-ben vonták be a sí és snowboardstyle-t. Ezzel számos extrém sportot kedvelőt is a televízió elé ültetett a NOB.

A BMX krossz tehát már szerepelt az olimpiai sportágak között, de 2020-tól ez kibővül a BMX freestyle-lal is. A BMX mellett bekerül az új olimpiai akciósportok közé a gördeszkázás, a szörf, a sportmászás is.

A BMX már megjelent az idei nyári olimpia programjában, így szinte egyértelmű volt, hogy az olimpián is helye lesz.

A magyar BMX-esek még lehet nem fognak szerepelni az olimpián, és a sportban jeleskedő sportolók közül néhányan attól is tartanak, hogy elsikkadhat az a szabadság, amely miatt egykor belekezdtek. Az azonban nem kérdéses, hogy a BMX sportnak jót fog tenni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: xsports.co.hu | képek: pixabay.com